+90 541 231 00 22
info@seziceylan.com.tr

Deri Tümörleri

Vücudun en büyük organı olarak kabul edilen deri,  çok çeşitli hücrelerden oluşan karmaşık bir yapıya sahiptir. Deri kanserleri veya tümörleri, derinin yapısını oluşturan bu hücrelerin çeşitli etkenler ile farklılaşmasından kaynaklanmaktadır. Güneş ışınlarına uzun süreli maruziyet veya kısa süreli dönemsel maruziyet deri kanserlerinin oluşumunda etkili olan ve suçlanan en önemli faktörlerden biridir. Bunun dışında genetik faktörler, kanserojen kimyasal maddelere uzun süre maruz kalma, uzun sürede iyileşen derin ve geniş yanıklar, herhangi bir sebep ile radyoterapi uygulanması gibi nedenler de deri kanseri oluşumunu tetikleyebilmektedir.

Deri kanserleri  en sık 3 ana tip olarak görülmektedir; bazal hücreli kanser, yassı hücreli kanser ve malign melanom. Bunlardan bazal hücreli kanser en sık karşılaşılan tiptir. Herhangi bir travma ile tetiklenebileceği gibi kendiliğinden sivilce şeklinde de başlayabilir. Ara ara kabuklanma, iyileşme eğilimine girme ve tekrar yara formuna dönüşme şeklinde seyri olduğu için hastalar iyileşiyor diye doktora başvurmaz. Ancak oluşan yara tam anlamı ile iyileşmez ve zamanla yavaş da olsa büyümeye devam eder.

Bazal hücreli kanserler deri tümörleri arasında en iyi seyirli olanıdır. Tedavisi ise cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Erken dönemlerde alındığı takdirde hem kalacak olan iz daha az olur yapılacak cerrahi işlem sonrası günlük hayata dönüş hızlı olmaktadır. Tedavi edilmediği takdirde iç organlara yayılma olmaz ancak olduğu bölgede büyüyerek bulunduğu alanı tahrip eder ve cerrahi tedavinin boyutunu ve yaşam kalitesini ciddi olarak etkiler.

Deri kanserleri arasında 2. en sık rastlanılan ise yassı hücreli kanser olup bazal hücreli kansere göre daha hızlı seyirlidir ve tedavi edilmediği takdirde diğer organlara yayılabilmektedir. Bu nedenle erken tanı ve tedavi önemlidir. Varolan bir lezyondan gelişebileceği gibi kendiliğinden de oluşabilir. Farklı görünümlere sahip olabilirler. Yara izine benzer yama gibi, üzerinde kılcal damarlar bulunan ciltten kabarık bir lezyon, düzgü yüzeyli parlak renkte veya ortası çökük üzeri kabuklu kanamalı lezyonlar şeklinde görünebilirler.  Böyle bir lezyon 1ay içinde iyileşmiyor ise mutlaka doktora başvurmanız gereklidir.

En sık rastlanan 3. tip deri kanseri ise malign melanomdur. Deri kanserleri içinde özellikle de tedavi edilmediği takdirde seyri kötü olanlardan biridir. Varolan bir benden kaynaklanabileceği gibi kendiliğinden de oluşabilir. Özellikle varolan bende büyüme, sınırlarda düzensizlik, kanama, renkte değişiklik, kaşıntı gibi değişiklikler meydana gelmiş ise vakit kaybetmeden doktora başvurmanız gereklidir.

Tüm kanser tiplerinde olduğu gibi malign melanomda da erken tanı önemlidir ve hayat kurtarıcıdır. Bu tip deri kanserlerinde yaygın inanış olan bıçak değince daha çok yayılır düşüncesi yanlıştır ve tedavi geciktirmekle birlikte tedavi şansını da azaltmaktadır.