+90 541 231 00 22
info@seziceylan.com.tr

Dolgu

Yaşlanma ile birlikte yüzümüzdeki cilt altı yağ dokuda azalma ve yer çekimin etkisi ile aşağı doğru yer değiştirme gözlenir. Cilt altı yağ dokunun azalması  yüz mimiklerini gerçekleştiren kasların yüzeyelleşmesine ve mimikler ile ciltte belirginleşmesine yani kırışıkların oluşmasına neden olurken yağ dokunun aşağı doğru hareketi ile üst yüz kısımda boşalmaya neden olmaktadır. Dolgu ile bu yaşlanma sürecinde hacim kaybını yerine koyma ve ince kırışıkların görünürlüğünü azaltmak mümkündür.

Dolgu ile; ince dudakların kalınlaştırılması, yüzdeki kıvrımların ve kırışıkların yumuşatılması, çökük skarların görünümünü iyileştirme, yüz konturların belirginleştirilmesi, göz altı yanak arası geçişin yumuşatılması gerçekleştirilir. Böylece yaşlanmanın erken belirtileri ortadan kaldırılırken cerrahi için süreç uzatılmış olur. Ancak  yüz germe veya kaş kaldırma gibi cerrahi işlem gerekecek hastalarda dolgu uygulaması ile istenilen sonuç elde edilemez ve boşuna yapılmış olur.

Günümüzde bir çok dolgu maddesi bulunmaktadır. Bunlardan en sık uygulananı hyaluronik asit olup sıklıkla dudak kalınlaştırma, ince kırışıkların açılması, göz altı yanak geçişinin yumuşatılması için kullanılmaktadır. Bunun dışında yanak bölgesinin dolgunlaştırılması böylece orta yüzde göreceli bir lifting etki oluşturma ve nazolabial denilen yanak ve burun arasındaki geçişin yumuşatılması için kullanılır. Hyaluronik asit normalde cildimizde varolan bir bileşik olup suyu hızlı bir şekilde çekme özelliğine sahiptir. Bu nedenle yapıldığı anda cilde hacim kazandır ve yumuşatırken nemlenmesini de sağlar. Hyaluronik asit dolgular geçici dolgular olup ortalama 6-12 ayda erimektedir.

Kalsiyum hidroksiapatit(radiesse) başka bir dolgu malzemesi olup %30 kalsiyum hidroksiapatit ve %70 taşıyıcı jelden oluşmaktadır. Etkisi en az 1 yıl sürmekte olup yeni kollajen oluşumu uyarmakta bu da zamanla cilt hacminin artmasını sağlamaktadır. Yanakta elmacıkların  ve alt çene konturunun belirginleştirilmesi, şakak bölgesindeki çökmenin giderilmesi veya burun sırtının düzeltilmesi gibi  özellikle kemik çıkıntılar üzerine yapılmaktadır. Uygulama öncesinde bir cilt testine ihtiyaç yoktur.

Poli-L-Laktik asit(Sculptra) ise sentetik, biyouyumlu ve bağışıklık sistemine etkisiz  fibroblastları uyarark daha çok kollajen üretimi sağlar ve böylelikle hacim artışı sağlayan bir dolgu yapısına sahiptir. Özellikle AİDS ile ilişkili yüzdeki hacim kayıplarında kullanımı uygundur.  Diğer dolgulardan farklı olarak etkisi en az 4 hafta sonra ortaya çıkmakta ve  4-6 hafta ara ile 2-3 seans yapılması gerekmektedir. Uygulama öncesinde bir cilt testine ihtiyaç yoktur.

Otolog hücre terapisi(Azficel-T) yanak ve burun arasındaki geçiş (nazolabial fold)kıvrımın hafif ve ciddi belginliğinde kullanılmakta. Kişiye özel bir tedavidir. Kulak arakasından alınan cilt örneğinden laboratuvar ortamında fibroblastlar ayrıştırılarak çoğaltılır ve 3-6 hafta ara ile 3 seans şeklinde kişiye enjekte edilir. En az 6 ay kalıcı olduğu bilinmekle birlikte daha uzun da sürebilir.